Brúsky na nože

Aby bolo ostrie Vášho outdoorového noža vždy pripravené, je potrebné sa oň dôkladne starať. Časom sa používaním noža ostrie otupí a stráca tak svoje vlastnosti. Jednoduchým riešením je pravidelné udržiavanie ostria v dobrom stave pomocou brúsok na čepele nožov, označovanými tiež ostriče nožov alebo ocieľky, ktorými môžete ostrie v prípade veľkého otupenia nie len dobrusovať, ale dokonca aj rekonštruovať.

Zobrazených 12 z 13 produktov

TYPY BRÚSIEK NA NOŽE

 

Pre potrebu brúsenia noža počas kempovania alebo turistiky sú vhodným riešením kompaktné prenosné brúsky, ktoré majú väčšinou v malom tele viacero malých brúsnych plôch rôznych materiálov a zrnitostí. Umožnia Vám rýchlo doostriť ostrie Vášho noža a zmestia sa aj do vrecka. Ak potrebujete precízne vynoviť ostrie noža, riešením sú domáce stolné brúsky v manuálnom alebo elektrickom prevedení. Väčšinou sú dodávané ako samostatné veľké brúsne plochy so stojanom alebo v profesionálnych brúsnych sadách, kde nájdete kompletné vybavenie pre brúsenie nožov, vrátane samostatných vymeniteľných brúsnych plôch a samotnej konštrukcie brúsky.

 

TYPY BRÚSNYCH PLÔCH

 

Samotné brúsne časti brúsiek na nože sú vyrábané z rôznych materiálov a určené pre rôzne typy a štádiá brúsenia. Základnými používanými materiálmi sú keramika, karbid a "diamant". Najúčinnejšia je "diamantová" brúsna plocha, ktorá poskytuje excelentné precízne brúsenie. Karbidová brúsna plocha je univerzálnym štandardom a často sa vyskytuje v prenosných brúskach. Poskytuje dobré brúsenie kedykoľvek ju potrebujete použiť. Keramická brúsna plocha je vhodná hlavne na leštenie alebo jemné dobrúsenie po použití karbidovej brúsky alebo "diamantovej" brúsky.

 

ZRNITOSŤ BRÚSNYCH PLÔCH

 

Každý brúsna plocha je vyrábaná s určitou zrnitosťou, ktorá ovplyvňuje, ako veľa materiálu sa pri brúsení odoberie z noža. Platí, že čím je číslo zrnitosti vyššie, tým je brúsna plocha jemnejšia. Pre hrubé brúsenie ostria noža je ideálna zrnitosť okolo 120. Používa sa hlavne pri rekonštrukcii čepele. Pre bežné brúsenie ostria slúžiace na pravidelnú údržbu ostria čepele je ideálna zrnitosť okolo 600. Pre čo najlepšie vyhladnenie a vyleštenie ostria sa používajú zrnitosti okolo 1000 až 1200. Niektoré značky používajú namiesto čísla zrnitosti označenie pomocou anglických slov Coarse (hrubé, ekvivalent hrubého brúsenia), Medium (stredné, ekvivalent bežného brúsenia) a Fine (jemné, ekvivalent jemného brúsenia, až leštenia).  

 

PROFESIONÁLNE BRÚSKY NA NOŽE

 

Pomôcky na brúsenie Vašich multifunkčný nožov, zatváracích nožov, nožov s pevnou čepeľou, ale aj sekier alebo píliek nájdete v ponuke takmer každého kvalitného výrobcu outdoorovch nožov, ako Victorinox, Morakniv alebo Outdoor Edge. Zároveň sú na trhu samostatné značky, ktoré sa zameriavajú na kvalitné brúsky na nože, ako je napríklad prémiová značka Lansky.

Outdpro Logo
Nastavenie Cookies

Internetový obchod OUTDPRO.sk používa pre správne fungovanie Nevyhnutné súbory Cookies, ktoré ukladá do Vášho zariadenia a pristupuje k nim.

 

Voliteľne však môže internetový obchod OUTDPRO.sk a/alebo riešenia tretích strán, ktoré používa, ukladať do Vášho zariadenia aj Analytické súbory Cookies a/alebo Marketingové súbory Cookies a pristupovať k nim. Vyberte, prosím, či s ich používaním súhlasíte. Viac informácií

Prispôsobiť